Letselschade & Advocatuur

Wat is smartengeld?

gallery/bd2

Heeft u een ongeluk gehad, waaraan u letsel heeft overgehouden? Dan heeft u recht op smartengeld. Smartengeld is een uitkering wat wordt uitbetaald door een aansprakelijkheidsverzekeraar. De hoeveelheid smartengeld waar u recht op heeft, hangt af van verschillende situaties en factoren. De belangrijksten zijn hoeveel schade de desbetreffende persoon heeft geleden, de leeftijd van de persoon en ga zo maar door.

 

Wie hebben recht op smartengeld en wanneer?

In Nederland kunnen alleen slachtoffers van het ongeluk smartengeld claimen. Naasten of nabestaanden komen hiervoor niet in aanmerking. Zij kunnen echter wel in shockschade claimen, mochten ze direct worden geconfronteerd met de afschuwelijke gevolgen en daar psychische schade aan hebben overgehouden. Momenteel is er een wetsvoorstel ingediend om nabestaanden ook smartengeld te kunnen laten claimen. Het is nog niet bekend of deze wet wordt aangenomen en wanneer hij in werking treedt. Als u echter zelf het slachtoffer bent, heeft u recht op smartengeld als u naast de pijn en mogelijke littekens ook nog eens last hebt van ongemakken in het dagelijks leven. Voorbeelden zijn: lichamelijke of psychische klachten waardoor u bijvoorbeeld het huishouden minder kunt doen, littekens, verdriet door wegvallen van sociale contacten. Een ongeval kan veel gevolgen hebben.

 

Hoe bereken ik mijn smartengeld?

Doordat immateriële schade (smartengeld) onzichtbare schade is, is het vaak moeilijk te berekenen. Het kan dan ook lang duren voor het definitief is vastgesteld dat u recht heeft op smartengeld en op hoeveel. Dit komt omdat enkel met een medische conclusie of diagnose de hoogte kan worden berekend. In Nederland is het dan ook alleen mogelijk om smartengeld te eisen als u het slachtoffer bent. Directe naasten komen hiervoor niet in aanmerking. Op internet kunt u allerlei tests vinden om te berekenen hoeveel smartengeld u ongeveer kunt claimen. In die tests staan de volgende dingen centraal: De leeftijd van het slachtoffer, de ernst van het letsel en waar het vandaan komt, de behandelingen in het ziekenhuis of bij een specialist, afhankelijkheid van een derde persoon door de verwonding, medische vastgestelde beperkingen, mogelijk arbeidsondergeschikt, zichtbare schade aan gelaat of lichaam en nog verschillende andere factoren.

 

Materiële schade

Bij materiële schade kunt u meteen zien wat de schade is. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde auto’s, kleding of fietsen. Ook ziekenhuiskosten, reiskosten, medische voorzieningen die niet vergoed worden en huishoudelijke hulp worden als materiële schade beschouwd en zo uitbetaald.

 

Immateriële schade

Immateriële schade is schade die veroorzaakt wordt door verdriet en geestelijke/lichamelijke pijn na een ongeluk. Een ander woord voor immateriële schadevergoeding is smartengeld.

 

Contact?

Neem voor meer informarmatie over het claimen van smartengeld contact op met een specialist van Randstad letselschade advocaten.