Letselschade & Advocatuur

Letselschade na een verkeersongeluk

gallery/bd2

Een verkeersongeluk is nooit een prettige gebeurtenis. Zeker niet als u, een passagier of een andere weggebruiker letselschade heeft opgelopen. Er moeten vele dingen geregeld worden. Soms zelfs dingen waar wij niet altijd rekening mee houden. Waar moet aan gedacht worden? Wie kan u hiermee helpen? Aan welke consequenties zit u vast en krijgt u nog een schadevergoeding?

 

Wat moet ik doen na een aanrijding?

Na een aanrijding brengt u zichzelf en andere betrokkenen in veiligheid. Vervolgens moet u uw eigen gegevens met de andere partij delen en andersom. Ook gegevens van getuigen zijn een belangrijk om te noteren. Van adres, naam tot nummerbord kan gebruikt worden. Als uw auto vervolgens op een verkeersonveilige plaats staat, maakt u zoveel mogelijk foto’s van de auto’s en de omgeving. Markeer de omgeving om de auto heen en verplaats vervolgens de auto naar een goede plaats.

 

Wanneer bel ik de politie?

De politie belt u enkel in de volgende gevallen:

  • Wanneer er iemand gewond is
  • Er grote schade is aan de auto
  • Iemand met een buitenlands voertuig betrokken is met het ongeval
  • De ander is doorgereden
  • Er vermoeden is van een wetsovertreding als dronken achter het stuur, geen rijbewijs of verzekering.

Schadevergoeding door letsel

Hoeveel schadevergoeding u krijgt, hangt af van uw situatie en de ernst van het letsel. De uitbetaling gebeurt vaak ook naar erkenning van aansprakelijkheid. Heel soms past de verzekering ook schadevergoeding toe zonder erkenning. Zeker bij letselschade moet u de schadevergoeding zo snel mogelijk claimen. Dit is omdat er vaak onverwachte hoge kosten kunnen komen. Zo zou u een bepaalde periode misschien niet of minder kunnen werken, uw eigen risico schiet omhoog en ga zo maar door.

 

Wie is aansprakelijk en wie niet?

Een aantal weggebruikers zijn vrijwel nooit aansprakelijk voor opgelopen letsel en de daarbij behorende schadevergoeding. Dit geld voor voetgangers en fietsers. Vrijwel altijd krijgen die minstens 50% schadevergoeding. Dit kan oplopen tot 100%. Bij andere weggebruikers ligt dit iets anders.

 

Bij auto’s, scooters, bromfietsers, motoren, tram of bus ligt het anders. Zeker als er geen voetganger of fietser bij betrokken is. Hier is diegene die zich niet aan de verkeersregels heeft gehouden, aansprakelijk. Deze partij zal dan ook de schadevergoeding moeten betalen. Als u de eiser bent, moet u echter wel kunnen bewijzen dat de tegenpartij fout is geweest.

 

Bij een kop-staart botsing in een auto is meestal de achterste bestuurder de schuldige. Dit geld ook voor motorrijders, brommer of scooter die vanachter op uw auto botst. Weggebruikers dienen namelijk voldoende afstand te houden van uw auto. De enige uitzondering is als de voorste bestuurder plotseling en zonder enige reden hard remt. Dan heeft de voorste bestuurder de schuld.

 

Contact

Voor overige vragen, neemt u contact op met een advocaat van Letselschade Pro.